Berpisah

Baru lepas tengok Autumn in My Heart. Sedih dan menyayat hati. Banyak kali air mata aku rembeskan akibat kesedihan melampau. Dahlah sedang merindui suami yang berjauhan selama 3 minggu demi menunaikan tanggungjawabnya. Tapi bangun pagi esok insyaAllah aku akan jumpa dia semula. Yeay! Aku teringat pada kata-kata seseorang, jika kau bernikah, maka kau bersedialah untuk […]

Read More

Selamat Datang 2014

Wah, sedar tak sedar tahun 2014 sudah pun menjengah. Adakah azam 2013 sudah dilunaskan? Begitulah putaran hidup masuk tahun baru, bila dah masuk tahun baru nak sedar banyak perkara yang tak terlaksana. Antara perkara yang terlaksana untuk aku tahun 2013 ialah # Habiskan degree – settle # Kahwin – settle # Cari kerja – settle […]

Read More

Interview

assalamu’alaikum sejak dah berkahwin ni memang payah nak update blog, kalau keinginan nak update tiba-tiba membuak, tangan keras kaku tak tahu nak menaip apa walau sebenarnya banyak juga idea. baiklah, kali ini aku nak bercerita mengenai International Schools. Bulan November yang lalu merupakan bulan bertuah buat aku sebab aku dapat 4 interview dari 1 sekolah […]

Read More

Nasi Lemak Sambal Kerang

Pagi ini, aku bersarapan nasi lemak sambal kerang bertemankan minuman koko panas vico. Lapar semakin berganda nampaknya. Lama juga aku tak mencoretkan sesuatu di blog yang hampir dilitupi debu-debu kemalasan. Selesai je akad nikah dua bulan lepas, terus bekerja keras untuk menyara kehidupan kami suami isteri, alhamdulillah sekarang mula terasa seronoknya berkerja sendiri tanpa menjadi […]

Read More

Impian yang Seterusnya

Masa kecil-kecil dulu, umi selalu sebut nakkan salah sorang anaknya ada Master. Anak-anak lain habis je degree semua terus kerja, kawin.. Dah kerja, syok pegang duit banyak-banyak kompem malas dah nak belajar. InsyaAllah akan kupenuhi hajat ummi dan ayah selagi hayat dikandung badan. Perjalanan hidup ini terlalu panjang mengapa tidak aku habiskannya dengan menuntut ilmu […]

Read More

Enam Alasan Redha Suami Itu Adalah Syurga Bagimu, Wahai Isteri

“Kerana engkau isteri… Ku ingin kau mengerti Bahawa hidup ini tak semudah yang kita janjikan Yang kita janjikan Kerana kau isteriku” Teringat aku pada lirik lagu di atas. Benar, selepas berkahwin, hidup ini tak semudah yang kita janjikan. Bayangkan 5 tahun perkenalan, ia tak semudah yang dirancangkan, hubungan sebagai kawan,teman, yang dahulunya, kini dibawa ke […]

Read More

Puisi untuk Suami

Wah..wah..baru setahun jagung dah nak cakap pasal poligami. Entri kali ini, aku juga ingin berkongsi puisi kesedihan yang melanda Dayana Lokman, isteri pertama Asyraf Muslim. Pandangan peribadi aku adalah seperti berikut. 1. Ya, poligami bukanlah larangan dalam Islam maka berkahwinlah kamu wahai suami akan satu lagi kerana Islam tidak melarang untuk berpoligami..tapi… 2. Jika alasannya […]

Read More