Jom Pakai Braces

Assalamu’alaikum

Hari ini hari rabu,letih sangat sebab kelas direct dari pukul 8 pagi hingga 2 petang. Kalau hari Selasa dari pukul 8 pagi hingga 4 petang dan 8 malam hingga 9 malam. Lepas kelas tadi terus bergegas ke Bangi dengan kelajuan 100km/j untuk appointment braces macam biasa sebulan sekali. Lepas appointment pergi rumah kakak, dapat tidur 1 jam lebih, lepas tu balik Nilai petang tadi jugak sebab esok nak MUET speaking!! wahaha. Aku tak prepare apa-apa pun lagi. Belasah je lah esok berbekalkan tips yang pernah diberi Miss Syuhada suatu masa dulu. InsyaAllah, aku boleh!

pendakap gigi

Pejam celik, pejam celik, hampir setahun setengah sudah aku pakai braces. Tak sabar nak buka braces ni untuk menikmati senyuman yang baru lagi mempesona. :mrgreen: Tak sangka progress untuk gigi aku bergerak agak memberansangkan. Nanti bila aku dah buka braces boleh tengok gambar aku sebelum dan selepas. Oklah, masa untuk solat, lipat kain, makan Kuewteow Kungfu Tomyam (makanan kegemaran) dan practice speaking.

Terima kasih semua kerana sudi membaca entri ini 🙂

59 comments on “Jom Pakai Braces”

  1. zulkbo Reply

    salam..
    ermm..
    pakai braces?
    tak perlu kut saya nih…

    saya suka lihat orang
    pakai braces nih nampak
    cute pun ada…

  2. tehr Reply

    ada sorang anak sedara pakai benda ni
    mula2 tengok nampak pelik je
    hehe

    moga2 ujiannya berjalan lancar
    good luck

    • adele Reply

      takut sakit lah tu.siyes, takde lah sakit mana pun..
      yg cbut tu pun tak sakit jgk..hehe..
      ok,kta tggu gaji dulu eh 😀

  3. nizamghazi Reply

    Braces rasanya kalau nak buat harga cecah 2000 ke atas kan.
    Ada kwn buat, dah bape tahun x bukak2. Pelik 😯
    Haa, lepas ni kasik upload gmbr snyum nmpk gigi 😀

    • adele Reply

      lebih kurang gitulah harganya..
      mgkin gigi dia perlukan masa yg lama,,sbb tu tak buka lg kot 😀

    • adele Reply

      hehe..sy ni pun modal pinjam.. 😀

      * insyaAllah akn disampaikan..esok nak ke rumah dia 🙂

  4. suri Reply

    pasni blh belasah ayam heee..klu sblum ni cam malu2 kucing jer heee..

    sure ggi akan ctik pas nie 😎

    • adele Reply

      sakit bila lepas appointment je sbb gigi ditarik..2 3 hari lepas tu ok dah..appointment setiap bulan 🙂

  5. ila Reply

    hai..sy pon ade masalh gigi tak cantik sy.. sy malu la dgn kawan2 selalu rase rendah diri..gaji yg tak mencukupi yg buat kan sy tak mampu nk pkai braces..tp skrg sy kene usaha untuk cantik.. skrg sy tak tau nak buat kat maner..sy dok area damansara..kalau tak keberatan boleh sy tau akk buat kat mna dan berape kos nyer? tq

  6. Roszieahmad Reply

    Salam,

    Post adele sangat informative. Acik nak buatkan anak yang berumur 14 tahun. Bersekolah asrama di kajang. Dekat sangat dekat klinik dr haliza tu. Tapi acik sibuk dan tak boleh menunggu lama. Sebelumni acik dah pergi 2 tempat untuk appointment. Kena tunggu 2 jam baru boleh jumpa doktor.kecewa betul. Macamana dengan klinik haliza. Kalau set utk appointment lama ke kena menunggu? Harap adele boleh membantu. Terima kasih.

    • adele Reply

      salam..time kasih acik sudi singgah sini..
      sekolah di kajang tu di mana? sy dulu pun sekolah asrama di kajang.. 🙂
      stkt ni di klinik halizah tu ok lah jgk masanya..
      kalau first appointment tu dia akan consult dulu..
      lps tu kalo nak proceed, dia akn suruh x-ray kt klinik kt KL..
      tu yg jauh ckit tu..
      lps dah x-ray, cabut gigi mana yg perlu..
      lps seminggu-2 minggu boleh pasang braces dah..
      setiap bulan akn ada appointment..
      biasanya klinik akn kol,dah tentukan tarikh n masa, contohnya kul 9..
      kalo boleh acik jd lah org pertama utk appointment kul 9 tu..mmg cepat je jumpa doktor..
      sbb staff kt situ, kalo buat appointment ngn org, kul 9 tu ramai jgk..jd kalo dpt datang awal dpd org
      lain yg kul 9 appointment tu, mmg cpt je lah smuanya berjalan..
      sy harap jelaslah penjelasan sy ni..
      kalo ada apa2 lg yg boleh dibantu, bolehlah bertanya 🙂

  7. roszieahmad Reply

    Anak Acik sekolah di maahad hamidiah. Terima kasih adele untuk penjelasan yang sangat sangat jelas. Belajar rajin rajin ye dan semuga berjaya dan jadi orang berguna. seronok baca blog adele. Informative dan ikhlas.

    • adele Reply

      owh..maahad hamidiah..adik sy sekolah situ dulu..skrg dah habis skolah..

      terima kasih ye acik 🙂

  8. hani zulaikha Reply

    impian saya dah lama nx pakai braces..tapi modal x de…baru2 ni rs berkobar2 nx buat dan pakai braces.umur dah 29 tahun..nx ty..sakit x masa dia cabut gigi??adele kena cabut berapa batang waktu tu..rasa2 price sekarang berapa yer? 😕

    • adele Reply

      masa dia cabut tu mestilah dia letak bius..n tak rasa sakit pun..cuba perasaan ngeri tu mestilah ada..sy kena cabut 4 batang.. skrg ni harga dlm RM3500-RM5000..boleh kot ansur2 🙂

  9. Fatihah Reply

    salm,kak adele..t-hah ade soalan nk tnya akak.t-hah n bru 14thun..ari 2,doc suggest t-hah pkai braces.tp t-hah tkut sbb kna cbut gigi.smua yg nk pkai braces wajib ke cbut gigi??kalu x cbut gigi x bleh k akak?? please reply ya kak!!

    • adele Reply

      salam Fatihah..kalau doktor ckp suruh cbut maknanya mmg kena cabut..
      sbb doktor takkan sesuka hati mencabut gg patient..hehe. bukan smua perlu cbut
      gigi tp kalau gigi yang rapat2 sgt atau ada gigi yg terlebih,mmg kena cbut..
      tujuan gg ni dicabut adalah utk memberikan ruang kpd gigi utk bergerak..
      kalau org yg giginya jarang2 barulah giginya tak dicabut sbb mmg ada
      ruang semulajadi..lg pun cabut gg ni tak sakit lgsung dik! nnt gigi puas
      hati dgn diri sendiri..insyaAllah mggu dpn akk cbut braces..nnt akk kongsi
      hasilnya 😉

  10. fid Reply

    salam..nk tnye soklan pasei braces…lepas cabut gigi ambk mse bpe lme nk pkai braces ye?

    • adele Reply

      salam.. lebih kurang 2 minggu lepas tu..bergantung pada doktor lah 🙂

  11. khairiah Reply

    assalamualaikum.awak, nk tny.awk wat braces kt bangi ke? kt area mn ye?berapa ringgit kos sume skali?plis…nk tau sgt2 huhu

    • adele Reply

      waalaikumussalam khairiah..

      ye sy buat di bangi..di Klinik Halizah sebelah warta, bangunan berdepan tabung haji, tingkat atas..sy buat RM5000++. yg plus plus tu utk xray dan cbut gigi..mmg mahal ckitlah sbb Bangi kan 🙂

  12. Miss NR Reply

    Assalamualaikum..nak tanya. Saya ni belajar kat asrama yg jauh daripada rumah. Jadi macam mana nak hadiri selalu appointment yg ditetapkan eh? Takut menyusahkan mak dan ayah. Tak boleh ke tarikh tu ditunda kepada hujung minggu, time saya boleh pulang bermalam/outing?

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *