Uncategorized

Contoh Esei Biasiswa MARA

Pertama-tama sekali aku ingin meminta maaf kepada tuan empunya esei ini (kalau dia terbacalah, kalau tak,mujur sangat) kerana aku mencuri hasil karya dia dan publishkannya di blog aku tanpa izin. Umi aku jumpa kertas esei ni kat tempat duduk belakang kereta. Aku pun bacalah. Aku tak dapat tahan perasaan ini untuk berkongsi dengan adik-adik di luar sana untuk dijadikan pembakar semangat dalam menulis esei. Tersentuh aku baca walaupun watak aku tak ada dalam esei ini.

Kepada adik-adik yang baru saja selesai menduduki SPM, bolehlah rujuk esei ni kalau nak minta biasiswa MARA dan sebagainya. Rujuk je bukan salin bulat-bulat ye. Bagi adik-adik yang bakal menduduki SPM pada tahun-tahun hadapan, cuti-cuti bolehlah berlatih tulis esei untuk biasiswa bagi mantap sikit, barulah terharu interviewer tu. Semoga berjaya adik-adik šŸ˜€

Esei MARA

55 thoughts on “Contoh Esei Biasiswa MARA

  1. assalamualaikum,
    tahniah kerana akak upload esei ni..
    kami housemate2 azfar amat berterima kasih..ahaha

    insyALLAH,
    esei ni akan bertahan 2 3 bulan di MMU..ahahaha

    p/s:
    ahaha..dah ada modal nk kenakan azfar..tq bbyk kak..ahahaha

  2. Memang dulu semasa saya mohon biasiswa MARA pelru tulis esei didalam bahasa Inggeris. Nak tergeliat juga tangan kerana tak berapa mahir dengan penggunaan bahasa Inggeris. Alhamdulillah dua kali MARA tampung yuran pengajian. Sekarang ini mengambali apa yang saya dapat ketika belajar dahulu dengan menjadi panel penasihat wakil industri jemputan MARA untuk sebagai penasihat teknikal bagi pengajian kejuruteraan šŸ™‚

        1. tu la, time blaja nk keje..dh keje rsa nk blaja smula lah..mcm tu lah keluhan smua manusia..x bsyukur šŸ˜€

        1. dah bayar dah mmg dari hbis stduy dah mula huhuhu..

          yg pting byr..tak byk skit byr juga..lku yak byk mmg selagi tu takan hbis punya hooo

    1. salam..
      cubalah mohon..sy pun bru2 ni nk mohon MARA utk perniagaan..tp ntah cmne dah cancel dah niat nk berniaga..kalo ada pglaman lg MARA suka šŸ™‚

      1. Aku pun penah apply loan mara nak tanam cili. Dah lulus tinggal sain je, tapi aku cancel sebab pk pk balik aku x yakin nak pegang hutang 50k. Pegawai MARA kata, nanti kalau nak apply semula ek.

        Dulu aku petani.

        1. kena giat berkeguna gamaknya.. rolong budget kena canti huuu.. bru le pulangan lebat ..

          nak mula perniagaan mmg tule masalah utama budget..

    1. susahlah buat kertas rancangan perniagaan..tp ada stu website yg sediakan rancangan perniagaan secara free je..utk stiap bidang perniagaan.dh lupa web apa.tp mmg bguslah..

  3. teringat mase sem1 dulu mase kena buat esei untuk pinjaman MARA, time tu masing-masing duk kecoh macam mane nak tulis esei sebab tak tau haha, pe pon kenangan tetap kenangan, kenangan menulis esei untuk pinjaman MARA hahahak

  4. setkat ni..aku ni belum lagi berkesempatan buat apa2 esei utk pinjaman…dulu..mase belajar, dapat jpa..jadi…alhamdulillah…tiada hutang pelajaran…

    terima kasih adele…lehla esei ini jadi panduan utk sesiapa yg berkehendak…

    mmg kalau aku jadi interviwer…mmg kena panggil budak ni..berpotensi pergi jauh budak ni… šŸ˜€

    1. JPA pun apa kurangnya bro..bkn calang2 org yg dpt..sy mintak x dpt pun..mmg sedih..kenalah pkai hutang biasa org pkai zaman skrg ni.. šŸ˜€

  5. wow…bgusnyer esei ni..sy dlu mtk jpa lpas spm utk ke oversea..rmai yg tny nape xmtk mara sbb prsaingan utk biasswa jpa lbeh sengit ckit brbanding mara..sy dpt intview jpa tp xdpt g oversea dpt tajaan jpa dlm negara je..tp brsyukur jgk sbb ble pk2 blik tkot plk nk g oversea,ntah ble bleh blik jmpe family..skrg ni tgh tnggu utk dpt smbung biasiswa jpa ke pringkat ijazah pertama..mtk2 lah dpat..

    1. tahniah amanina..tak apalah, luar ke dalam negara ke..yg penting bermula drpd diri kita sendiri..moga amanina dpt ijah pertama tu šŸ˜‰

  6. Sultan Kelantan menentang Tok Janggut, pemberontak Melayu, dan Baginda bersikap pro-British. Baginda adalah dpd keturunan Long Senik yang dilantik oleh British sebagai Sultan yang bukan dpd keturunan Sultan Kelantan yag asal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *