Contoh Esei Biasiswa MARA

Pertama-tama sekali aku ingin meminta maaf kepada tuan empunya esei ini (kalau dia terbacalah, kalau tak,mujur sangat) kerana aku mencuri hasil karya dia dan publishkannya di blog aku tanpa izin. Umi aku jumpa kertas esei ni kat tempat duduk belakang kereta. Aku pun bacalah. Aku tak dapat tahan perasaan ini untuk berkongsi dengan adik-adik di luar sana untuk dijadikan pembakar semangat dalam menulis esei. Tersentuh aku baca walaupun watak aku tak ada dalam esei ini.

Kepada adik-adik yang baru saja selesai menduduki SPM, bolehlah rujuk esei ni kalau nak minta biasiswa MARA dan sebagainya. Rujuk je bukan salin bulat-bulat ye. Bagi adik-adik yang bakal menduduki SPM pada tahun-tahun hadapan, cuti-cuti bolehlah berlatih tulis esei untuk biasiswa bagi mantap sikit, barulah terharu interviewer tu. Semoga berjaya adik-adik šŸ˜€

Esei MARA

55 comments on “Contoh Esei Biasiswa MARA”

  1. housemate azfar Reply

    assalamualaikum,
    tahniah kerana akak upload esei ni..
    kami housemate2 azfar amat berterima kasih..ahaha

    insyALLAH,
    esei ni akan bertahan 2 3 bulan di MMU..ahahaha

    p/s:
    ahaha..dah ada modal nk kenakan azfar..tq bbyk kak..ahahaha

  2. akubiomed Reply

    Memang dulu semasa saya mohon biasiswa MARA pelru tulis esei didalam bahasa Inggeris. Nak tergeliat juga tangan kerana tak berapa mahir dengan penggunaan bahasa Inggeris. Alhamdulillah dua kali MARA tampung yuran pengajian. Sekarang ini mengambali apa yang saya dapat ketika belajar dahulu dengan menjadi panel penasihat wakil industri jemputan MARA untuk sebagai penasihat teknikal bagi pengajian kejuruteraan šŸ™‚

  3. zulkbo Reply

    salam..
    nak mohon..tapi
    untuk perniagaan..
    sedih juga bila di kenang
    ramai orang kita dah pinjam
    tak tahu nak bayar balik..
    menolak peluang orang lain

    • adele Reply

      salam..
      cubalah mohon..sy pun bru2 ni nk mohon MARA utk perniagaan..tp ntah cmne dah cancel dah niat nk berniaga..kalo ada pglaman lg MARA suka šŸ™‚

      • Anwar Osman Reply

        Aku pun penah apply loan mara nak tanam cili. Dah lulus tinggal sain je, tapi aku cancel sebab pk pk balik aku x yakin nak pegang hutang 50k. Pegawai MARA kata, nanti kalau nak apply semula ek.

        Dulu aku petani.

        • adele

          itulah, pinjaman pun rm50000, bayar bulan2 nnt lauk stiap hari makan ikan masin je.

        • suri

          kena giat berkeguna gamaknya.. rolong budget kena canti huuu.. bru le pulangan lebat ..

          nak mula perniagaan mmg tule masalah utama budget..

  4. etomyam Reply

    gaya penulisan yang berpotensi untuk maju tinggitu.
    ku tak pernah buat esei MARA ni, buat paperwork untuk pinjaman perniagaan mara pun sangkut keh3

    • adele Reply

      susahlah buat kertas rancangan perniagaan..tp ada stu website yg sediakan rancangan perniagaan secara free je..utk stiap bidang perniagaan.dh lupa web apa.tp mmg bguslah..

  5. zati Reply

    teringat mase sem1 dulu mase kena buat esei untuk pinjaman MARA, time tu masing-masing duk kecoh macam mane nak tulis esei sebab tak tau haha, pe pon kenangan tetap kenangan, kenangan menulis esei untuk pinjaman MARA hahahak

  6. hafizmd Reply

    setkat ni..aku ni belum lagi berkesempatan buat apa2 esei utk pinjaman…dulu..mase belajar, dapat jpa..jadi…alhamdulillah…tiada hutang pelajaran…

    terima kasih adele…lehla esei ini jadi panduan utk sesiapa yg berkehendak…

    mmg kalau aku jadi interviwer…mmg kena panggil budak ni..berpotensi pergi jauh budak ni… šŸ˜€

    • adele Reply

      JPA pun apa kurangnya bro..bkn calang2 org yg dpt..sy mintak x dpt pun..mmg sedih..kenalah pkai hutang biasa org pkai zaman skrg ni.. šŸ˜€

  7. amanina Reply

    wow…bgusnyer esei ni..sy dlu mtk jpa lpas spm utk ke oversea..rmai yg tny nape xmtk mara sbb prsaingan utk biasswa jpa lbeh sengit ckit brbanding mara..sy dpt intview jpa tp xdpt g oversea dpt tajaan jpa dlm negara je..tp brsyukur jgk sbb ble pk2 blik tkot plk nk g oversea,ntah ble bleh blik jmpe family..skrg ni tgh tnggu utk dpt smbung biasiswa jpa ke pringkat ijazah pertama..mtk2 lah dpat..

    • adele Reply

      tahniah amanina..tak apalah, luar ke dalam negara ke..yg penting bermula drpd diri kita sendiri..moga amanina dpt ijah pertama tu šŸ˜‰

  8. saadah Reply

    salam..nak tnye klu kos acounting esei dye lam bhsa melayu bleh x???ad pendpt laen????

    • adele Reply

      rsanya ia bkn mgikut kos..tp MARA tu sendiri yg suruh tulis esei dlm BI..smua student yg apply wajib tulis BI..huhu

  9. Commercial Flagpoles Reply

    Sultan Kelantan menentang Tok Janggut, pemberontak Melayu, dan Baginda bersikap pro-British. Baginda adalah dpd keturunan Long Senik yang dilantik oleh British sebagai Sultan yang bukan dpd keturunan Sultan Kelantan yag asal.

  10. Pingback: Contoh Karangan Pinjaman Mara | CetusanHati

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *