Category Archives: Haramain

Kaabah Pemandangan Terindah

Antara blog yang aku suka baca ialah blog Doktor Halina, isteri kepada Sheikh Muszaphar Shukor. Perkembangan terbaru beliau ialah dah memakai hijab menutup aurat dengan sempurna. Tanpa jambul seperti orang lain yang sekadar suka-suka ikut fesyen tudung Siti Nurhaliza. Alhamdulillah.. Gambar di atas diambil ketika beliau menunaikan umrah bulan lepas, peluang yang direbut kebetulan Sheikh […]

Read More

Ramadhan Kareem – Live Dari Masjidil Haram dan Masjid Nabawi

Assalamu’alaikum Allahuakbar. Allahuakbar. Allahuakabar. Ramadhan datang lagi buat seluruh umat Islam di muka bumi. Ramadhan yang sama semoga dengan natijah yang berbeza. Terdetik di hati ini untuk menikmati suasana Ramadhan dari tanah suci sana tetapi tahu sama sekali tidak mampu. Aku taip di Google tanpa sengaja manalah tahu kalau ada live dari Mekah bagi merawat […]

Read More

Menanggung Rindu

Assalamu’alaikum Dua tiga hari ni, aku pergi office, lawyer aku cerita pasal dia pergi umrah. Seronok tau dengar orang pergi umrah ni sebab aku tahu perasaan tu macamana. Hari ni aku masuk office, ada pulak gambar Masjidil Haram dan Masjid Nabawi di ruang legar tu, lama aku tenung gambar tu, jiwa melayang ke sana. Oh, […]

Read More

Safa dan Marwah (1)

Assalamu’alaikum           Selepas perjalanan lebih kurang 6-7 dari Madinah ke Mekah, akhirnya kami tiba di Tanah Haram Mekah. Masa aku sampai tu aku memang mengantuk yang amat, sebab hampir separuh perjalanan dari Madinah aku tahan mata, tengok pemandangan kat luar, rakam perjalanan dan ambil gambar banyak-banyak dari dalam bas yang sedang […]

Read More

Jalanan di Mekah

Assalamu’alaikum           Seingat aku, masa di Mekah, rutin harian aku ialah bangun pagi lebih kurang 4.15, berus gigi dan kalau rajin aku mandi dulu, lepas tu pergi masjid untuk solat subuh. Sebelum masuk subuh aku solat sunat dan mengaji sikit, lepas tu duduk berteleku sambil tersengguk-sengguk dan ummi masih terus menerus […]

Read More