Travelog

Travelog Cuti-Cuti Perth, Western Australia

IMG-20170312-WA0041

Di dalam tubuh aku ni mengalir darah suka mengembara, macam umi dan ayah. Biarlah kereta tak baru, rumah tak besar tapi ada allocation duit untuk mengembara. Dah biasa dari kecil mengembara, jadi suka travel tengok budaya bangsa lain. Alhamdulillah, dengan berbisnes, aku boleh sponsor suami dan anak-anak untuk travel. Aku cakap, abang tak payah nak fikir duit tiket, penginapan, transportation,…

Read More

Travelog, Uncategorized

Kasih Padamu

#Jika diberi peluang..ingin aku mengulang-ulang perasaan bersujud di hadapan kubah hijau untuk berjuta-juta kalinya..

Rasulullah dalam sirahMu
Ku temu tulusnya cinta
Demi umatMu berkorban jiwa
Sehingga hujung nyawa

Kau di utus atas nama Kebenaran
Dengan fasih lidah beri penjelasan
Sabar dalam apa jua keadaan
Tak goyah dengan ranjau tekanan

Travelog

Kaabah Pemandangan Terindah

Antara blog yang aku suka baca ialah blog Doktor Halina, isteri kepada Sheikh Muszaphar Shukor. Perkembangan terbaru beliau ialah dah memakai hijab menutup aurat dengan sempurna. Tanpa jambul seperti orang lain yang sekadar suka-suka ikut fesyen tudung Siti Nurhaliza. Alhamdulillah.. Gambar di atas diambil ketika beliau menunaikan umrah bulan lepas, peluang yang direbut kebetulan Sheikh Muszaphar ada conference di Riyadh.…

Read More

Peribadi, Travelog, Uncategorized

Semoga Ada Umrah Untukku Lagi

Seperti biasa, bila malam menjengah, tak ada kerja sangat perlu aku buat, mestilah aku online. Belek-belek gambar orang, baca status orang dan macam-macam lagi. Ternampak pula satu gambar kaabah. Indahnya. Dah tertengok, pastinya terbayang akan suasana di sana. Dah terbayang, nak tengok betul-betul dengan mata. Buka Makkahlive.net. Dah dengar suara imam baca Al-Quran, rindu mula bertandang dan pastinya rasa macam nak ke sana sekarang juga. Tapi tak semudah tu. Tunggulah jika diberi peluang lagi akan ada umrah untuk aku lagi selepas ini. Biarlah aku usaha sendiri untuk ke sana tanpa mengharapkan bantuan orang lain. Pastinya ia lebih bermakna buat diri sendiri. InsyaAllah.

Peribadi, Travelog

Ramadhan Kareem – Live Dari Masjidil Haram dan Masjid Nabawi

Assalamu’alaikum Allahuakbar. Allahuakbar. Allahuakabar. Ramadhan datang lagi buat seluruh umat Islam di muka bumi. Ramadhan yang sama semoga dengan natijah yang berbeza. Terdetik di hati ini untuk menikmati suasana Ramadhan dari tanah suci sana tetapi tahu sama sekali tidak mampu. Aku taip di Google tanpa sengaja manalah tahu kalau ada live dari Mekah bagi merawat rindu yang membuak. Ya Allah,…

Read More