Cinta dan Kasih Sayang

Bernikahlah Walau Tiada Harta

cincin_pernikahan

Akhir-akhir ini ramai pula berkongsi dengan saya (mengeluh) nak berkahwin tapi tak ada kerja tetap, tak ada duit tak ada apa-apa, macamana nak buat majlis kahwin nak bagi anak isteri makan apa? Saya sendiri bernikah betul-betul seminggu selepas final exam tahun kelima (akhir) pengajian. Masa itu suami tidak ada apa-apa bahkan badannya kurus kering (rujuk gambar), selepas beranak dua barulah…

Read More

Cinta dan Kasih Sayang

Pengalaman Penyusuan Anak Pertama

IMG_20160514_202942

Alhamdulillah..Jika dikira sehingga hari ini, genaplah penyusuan saya kepada anak pertama saya Sufyyah yang sudah 1 tahun 7 bulan (17 Oktober 2014 – 17 Mei 2016) bersamaan 19 bulan. Selepas membaca artikel mengenai How Breastfeeding Changes Your Brain di sini, saya tergerak untuk berkongsi pengalaman penyusuan anak pertama saya yang boleh saya kira banyak cabarannya juga kan? Setiap ibu pasti…

Read More

Cinta dan Kasih Sayang, Kekeluargaan

Adik Sufy, Sufy dan Perkataannya.

BabyTak-Aug10-istock

Alhamdulillah, adik Sufy dah mencecah usia 12 minggu. Semalam scan di Klinik Assalam Bangi, klinik kegemaran Ibu rasa tak percaya lihat perkembangan adik Sufy yang berkembang sungguh pesat sekali. Masa scan pada minggu yang ke 6, hanya kantung sahaja yang nampak tapi semalam, kepala, tangan, kaki dah sempurna terbentuk, jantung pun berdegup kencang buat ibu terharu. Sufy pun dah makin…

Read More

Cinta dan Kasih Sayang

IBU – Haddad Alwi feat. Farhan

Sufy dah lena dibuai mimpi, ayah sudah terlelap keletihan. Malam-malam begini ibu baru sempat buka laptop, siapkan kerja apa yang perlu. Dengar pula lagu ini, lap air mata yang mengalir. Sayu! Lagi 3 hari Sufy genap setahun, tapi di hati ibu Sufy sentiasa baby. Memang macam tu perasaan seorang ibu kan. Dah besar panjang umur 40 tahun pun anak tetap…

Read More

Cinta dan Kasih Sayang

Selamat 6 Bulan Sayang

Assalamualaikum Sufy, Anak ibu yang dikasihi, ketika ibu mencoretkan tulisan buatmu, wajahmu ibu pandang dalam enaknya lenamu. Ibu harap dalam mimpi duniamu anakku, wajah ibumu inilah yang menghiasi keindahan pentas mimpi, kita berpimpinan tangan menuju firdausi. Sufy sayang, lama sungguh ibu meninggalkan dunia puitis dan romantis sehingga inilah yang pertama ibu tujukan khas buatmu. Semuanya gara-gara ayahmu yang tidak romantis.…

Read More