Category Archives: Cinta dan Kasih Sayang

IMG_20160514_202942

Pengalaman Penyusuan Anak Pertama

Alhamdulillah..Jika dikira sehingga hari ini, genaplah penyusuan saya kepada anak pertama saya Sufyyah yang sudah 1 tahun 7 bulan (17 Oktober 2014 – 17 Mei 2016) bersamaan 19 bulan. Selepas membaca artikel mengenai How Breastfeeding Changes Your Brain di sini, saya tergerak untuk berkongsi pengalaman penyusuan anak pertama saya yang boleh saya kira banyak cabarannya […]

Read More

BabyTak-Aug10-istock

Adik Sufy, Sufy dan Perkataannya.

Alhamdulillah, adik Sufy dah mencecah usia 12 minggu. Semalam scan di Klinik Assalam Bangi, klinik kegemaran Ibu rasa tak percaya lihat perkembangan adik Sufy yang berkembang sungguh pesat sekali. Masa scan pada minggu yang ke 6, hanya kantung sahaja yang nampak tapi semalam, kepala, tangan, kaki dah sempurna terbentuk, jantung pun berdegup kencang buat ibu […]

Read More

Selamat 6 Bulan Sayang

Assalamualaikum Sufy, Anak ibu yang dikasihi, ketika ibu mencoretkan tulisan buatmu, wajahmu ibu pandang dalam enaknya lenamu. Ibu harap dalam mimpi duniamu anakku, wajah ibumu inilah yang menghiasi keindahan pentas mimpi, kita berpimpinan tangan menuju firdausi. Sufy sayang, lama sungguh ibu meninggalkan dunia puitis dan romantis sehingga inilah yang pertama ibu tujukan khas buatmu. Semuanya […]

Read More

Pengalaman Indah Yang Perih

Alhamdulillah, tepat 7.33 pagi ini (Jumaat) genaplah usia anak saya tiga minggu dilahirkan ke dunia pada penghulu hari yang penuh barakah. Seminggu yang lepas,kelahiran ini tanpa dirancang, maksud saya, saya sudah set kan di minda bahawa baby akan keluar pada minggu ke 40 kerana dua hari sebelum saya bersalin (15 oktober) , doktor yang membuat […]

Read More

Kelas Antenatal, Hospital Pakar An-Nur Hasanah

Ahad yang lepas bertarikh 12 Oktober 2014, saya berpeluang untuk mengikuti kelas antenatal yang dianjurkan oleh Hospital Pakar AnNur Bandar Baru Bangi di Dewan Seminar Masjid Al-Hasanah, Seksyen 9, Bandar Baru Bangi. Saya sangat berterima kasih kepada Puan Zawahil kerana memberi peluang untuk saya menyertai kelas ini walau saya seorang pesakit luar yang tidak bercadang […]

Read More

Lelah

Bismillah… Kandungan sudah mencecah 35 minggu 4 hari. Cepatnya masa berlalu, tak sedar masa berinjak begitu pantas sekali. Jarang sekali saya merasa lelah dan letihnya menjalani kehidupan selain minggu-minggu alahan saya di awal kehamilan. Dari rumah lagi rasa taknak masuk ke pejabat mungkin kerana penatnya tubuh ini. Rasa macam “oh anak, bila nak keluar ni” […]

Read More