Category Archives: Lelaki dan Wanita

Enam Alasan Redha Suami Itu Adalah Syurga Bagimu, Wahai Isteri

“Kerana engkau isteri… Ku ingin kau mengerti Bahawa hidup ini tak semudah yang kita janjikan Yang kita janjikan Kerana kau isteriku” Teringat aku pada lirik lagu di atas. Benar, selepas berkahwin, hidup ini tak semudah yang kita janjikan. Bayangkan 5 tahun perkenalan, ia tak semudah yang dirancangkan, hubungan sebagai kawan,teman, yang dahulunya, kini dibawa ke […]

Read More

Panduan Mengenali Lelaki Baik

Entri kali ini aku nak kongsikan panduan mengenali lelaki yang baik daripada Dr. H.M Tuah Iskandar. Aku dah kering idea nak update blog… Aku rasa aku dah mengenali seorang lelaki yang baik 😛 Yeke? Lelaki jujur tidak gemar kalau dia dicurigai. Dia juga tidak suka dikatakan sedang menyembunyikan sesuatu. Lelaki jujur biasanya cemerlang dalam pelajaran […]

Read More

Wanita, Kenapa Mahu Jual Diri?

. Jika mas kahwin yang ditetapkan untuk setiap negeri tu aku boleh terima kerana mas kahwin itulah yang menjadi kewajiban seorang lelaki untuk menikahi seorang wanita, tetapi kalau hantaran, aku pangkah seratus peratus ditetapkan sampai begini melainkan LELAKI ITU BENAR-BENAR MAMPU – kerana itu hanyalah ADAT MELAYU! Kebanyakan lelaki hari ini selalu mengeluh dek hantaran […]

Read More

Janji Berhenti Merokok Selepas Kawin is Bullshit

Assalamu’alaikum          Aku baru balik dari kelas, pergi makan nasi ayam di PK dan balik ke rumah dan mata sangat mengantuk sekarang. Sebelum kehabisan idea lebih baik aku tulis sekarang.          Kelas tutorial Administrative Law aku berjalan seperti biasa. Public International Law pun seperti biasa juga. Apa yang menariknya […]

Read More

Selamat Ulangtahun Kelahiran Ayah

Assalamu’alaikum           Hari ini ulangtahun kelahiran ayah. 5 Mei hari tu ulangtahun kelahiran Syafi. 11 Mei ulangtahun along. 23 Mei pula Muna. 26 Mei pula Ameenah dan seseorang. Wah, rasanya dalam keluarga aku memang ramai lahir bulan Mei. Nak buat macamana kan, itulah namanya takdir.           Aku […]

Read More

Marhamah

Assalamu’alaikum Masa aku duduk di Hotel Tharwat Monshiah di Mekah,adalah sorang kanak-kanak Indonesia ini yang bernama Marhamah. Ayahnya petugas bagi makanan untuk pakej Andalusia ni. Entah macamanalah dia boleh berkenan sungguh kat aku. Aku dan dia pun berkawanlah baik hampir 5 hari sebelum pulang ke Malaysia. Setiap malam lepas balik solat Isyak mesti dia tunggu […]

Read More